mandag 21. mai 2012

Sammenligning av myter, "Edens hage" og "Panoramas krukke"


Jeg har valgt å sammenlikne de to mytene, ”Edens hage” og ”Panoramas krukke”, på grunnlag av at de har svært mye tilfelles, som vil gjøre det lettere å sammenligne tekstene. Problemstilling i tekstene er ondskapens inntreden i verden og hvem som står bak det. I disse to historiene så er det sannelig en kvinne som står bak. De er for nysgjerrig og klarer ikke å dy seg og går imot det som de av høyere makt har fortalt dem. I ”Edens hage” er det Eva som spiser av kunnskapens tre, og i ”Panoramas krukke” er det Panorama som åpner krukken. I begge historier har de to blitt fortalt at man ikke skal gjøre det, men likevel ta nysgjerrigheten overhånd. Men er det virkelig de som står bak det, eller har de blitt fristet og blitt lokket fram av noen andre? For Eva blir jo lokket av djevelen, eller ”slangen”, som lurer henne til å tro at hun vil bli som Gud om hun spiser frukt fra kunnskapens tre. I likhet med Eva, ble også Pandora lokket. Hun fikk med seg en krukke som hun ble fortalt ar hun ikke skulle åpne, men likevel åpnet krukken av ren nysgjerrighet, som førte til at alle sykdommer og lidelser ble sluppet ut til menneskene. 

Altså, det disse to historiene har tilfelles at nysgjerrigheten tar over, de ble lokket og fristet, som dermed førte til ondskapens inntreden i verden. Begge som synder er kvinner som får da skylden for dette. Begge stred imot det de av høyere makter hadde fortalt dem. Det var nok ikke tilfeldig at hovedpersonene som begikk en stor feil var kvinner. Skjønnsrollene før i tiden var nemlig svært annerledes enn i dag. Det var slik at menn var store og sterke, hadde makt og bestemte, mens kvinner var de svake og ble lett undertrykket, som er svært tydelig i begge tekstene. Historiene forteller oss også at vi ikke burde gå i mot lover og regler. Vi er nødt til å lytte til det som blir sagt og følge det. Om vi ikke gjør dette kan vi få store konsekvenser, slik som Eva og Pandora fra fortellingene fikk.  Syvende og sist, synes jeg ”Pandoras krukke” og ”I Edens hage” var gode og lærerike fortellinger med et stort og viktig budskap som kan tolkes på forskjellige måter.

2 kommentarer:

  1. Syns du fikk med deg de viktigste poengene, og utdypet deg i argumentet om kvinnens rolle i mytene, det likte jeg veldig godt.

    SvarSlett
  2. God sammenlikning! Du peker på relevante punkter, og begrunner det du sier.

    SvarSlett